Fotografia dożynkowa
Przełom sierpnia i września jest tradycyjnie okresem dożynkowym.
Dawniej dożynki wyprawiano, gdy już pokoszono i zżęto wszystkie zboża, a nieraz także zwieziono. Każda epoka, każdy region, a niekiedy i poszczególne wsie miały własne tradycje dożynkowe. Jednak nieodłącznym elementem każdych uroczystość był wieniec dożynkowy. Na wieniec odkładano najpiękniejsze kłosy z każdego pola. W zboża wplatano m. in. pachnące szyszki chmielu, leszczynowe orzechy, jarzębinę, kalinę. owoce, kwiaty i kolorowe wstążki. Jeszcze w okresie międzywojennym końcowym przystankiem dożynkowego orszaku był często dwór dziedzica.
Na prezentowanej fotografii znajdują się prawdopodobnie członkinie Koła Gospodyń z Karwacza, które przybyły z wieńcem dożynkowym i chlebem do swej prezeski Marii Lasockiej.
Datowanie: 1937
Miejsce wykonania: Karwacz
Autor: nieznany
Rodzaj: fotografia czarno-biała
Wymiary: 8,1 x 13,3 cm
Materiał: papier fotograficzny
Nr inwentarzowy: MHP/HA/349
Wróć